Alvorlige psykiske plager!

 

En god venn!

Med tiden er jeg blitt mer opptatt av nyheter.Før når barna var små hadde jeg hverken tid eller interesse til å få med meg siste nytt. Som så mye annet har den interessen kommet med årene og spesielt nå med corona. Nå synes jeg det er både viktig, nyttig og interresant å få med meg det som skjer i nyhetsbilde.

Det som opptar meg nå om dagen er hvilke følger denne pandemien får for befolkningen?
 

I en undersøkelse som NRK kan vise til så gir hele 45% av landets studenter utrykk for at de har fått alvorlige psykiske plager i tiden preget av smittevern restriksjoner. Det er mye. En jente uttalte at hun hadde slitt lenge og til slutt klarte hun ikke å stå i det lenger. Hun søkte hjelp men hadde dårlig samvittighet fordi hun lurte på om hun var dårlig nok til å kunne gjøre det.Kanskje noen trengte det mer enn henne og at hun dermed opptok deres plass.

 Om det tenker jeg at hvis en føler på at en trenger hjelp så er det såpass reelt at en skal gjøre det. Mest sannsynlig burde en gjort det før.

Tenker at det vi nå har vært gjennom og for såvidt fortsatt er oppi, preger og får følger for veldig mange andre grupper også. Pandemien har satt store grenser for hver og en av oss. Mange av de som har vært så uheldig å bli smittet sliter med senskader av forskjellig art. Noen psykisk, andre fysisk og andre igjen sliter både fysisk og psykisk. 

Elever i småskolen og barnehagebarn har blitt delt inn i kohorter (jeg hadde aldri hørt ordet før engang) og måttet forholde seg til en helt annen hverdag enn de er vant til. Her har det vært store belastningsutfordringer.Det trygge og kjente ble plutselig nytt og ukjent.De voksne rollemodellene har ikke kunnet si med sikkerhet at «alt blir bra igjen».Det er bare noe vi alle håper på. 

De eldre i samfunnet har aldri opplevd lignende men mange av dem har opplevd krigen. Kanskje dette har vært litt på samme måten?

Nå setter jeg fokus på hvilke konsekvenser denne pandemien får for oss ,men det er viktig for meg og poengtere at jeg har stor tillit til hvordan helsemyndighetene og eksperter har håndtert dette.

Hva kan en selv gjøre for å redusere bekymring,uro, angst,redsel og ensomhet?

Oppmerksomhetstrening er et godt hjelpemiddel. 

Under hele pandemien har det heldigvis vært tillatt og være ute, oppleve og gjøre nytte av naturen. Stå rett opp og ned, senke skuldrene, puste inn og ut, se utover vannet og følge bølgene som kommer inn mot land for så å returnere igjen. Slik oppmerksomhetstrening har positiv effekt for vår mentale helse. Prøv det!

Oppsøk solnedgangen.

Stoppe opp et lite øyeblikk og følge solnedgangen. Det kan føles vakkert og godt selv om livet ellers kan føles vanskelig. En ung dame fortalte meg at hun hadde drømt hun satt på en strand og rett og slett gapte over hele solen.Hun brakte hele solen inn i seg. Hva tydet den drømmen? Det kan en bare spekulere på men hun opplevde det som veldig fint.

Se utover, lukk gjerne øynene om du vil og lytt til lydene rundt.Vær oppmerksom.

Det eneste vi mennesker MÅ gjøre er og puste.Det er kanskje noe å tenke på. Alt det andre kan vi strengt tatt velge.

Selv om det kan se mørkt ut finnes alltid lyset lenger fremme.

Alt dette kan vi gjøre for oss selv. Det er kanskje ikke så lett men det er allikevel veldig enkelt.

Dette handler om livskvalitet som er tilgjengelig for alle og som er helt gratis.

Jeg har sagt det før men sier det igjen, et smil og et lite «hei» kan bety uendelig mye for en vi møter på vår veg.

Jurist, forfatter og tidligere politileder, Hanne Kristin Rodhe sier det så fint med disse ordene: » Mangt av kunnskap trenger en lang utdannelse. Mens kunsten å være et godt menneske, krever bare viljen ril å være det».

God helg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er MIN dag i dag!

 

På sjøen i robåten min er det godt å være.

I dag er det min dag.Jeg har bursdag og er stolt av det. Jeg opplever stadig at folk ikke vil ha noe snakk og ekstra oppmerksomhet omkring bursdagen sin. Hva er det for noe tull? Vær glad for å bli ett år eldre, rop det ut, det er nemlig ikke en selvfølge.

Jeg hopper så høyt jeg bare kan for å feire at jeg har blitt ett år eldre. Vel, når det gjelder det å hoppe så føler, tror og mener jeg at jeg hopper kjempehøyt. Jeg har tross alt vært keeper en gang i min tidligere fotballkarriere. Mine barn derimot får seg en god latter når de registrerer at mammen deres såvidt letter fra underlaget når hun hopper. Nok om det. I dag har jeg iallefall bursdag og skal nyte dagen.

Jeg har ikke tenkt å ta en Erna så det blir ingen stor feiring. Håper allikevel på mange hilsener. Synes det er stas og jeg er glad for oppmerksomhet på bursdagen min. 
Da jeg fylte 25 år ble jeg oppringt fra Radio 102. Lokalradioen har gjennom tidene lest opp bursdagshilsener og delt ut kake, blomster og fruktkorg hver eneste fredag til en heldig jubilant. 

I dag er det fredag så tenk om……. Jeg er klar så det er bare til å ringe.

 Uff, det var da voldsomt som jeg tok i nå men saken er den at jeg ikke tar meg selv så høytidelig. Jeg er opptatt av at vi skal ha det så kjekt som vi bare kan. Samle på gode opplevelser. Det alvorlige og vanskelige kommer helt av seg selv. Det trenger vi ikke å jobbe for. 

Det er min dag i dag. 
Det heter seg at en ikke skal spørre ei dame om hennes alder. Hvem er det som har funnet opp den regelen? For all del, bare spør. En kan uansett ikke bli yngre igjen, noe jeg heller ikke ønsker. I dag fyller jeg 53 år. Tenk så flott. Alternativet er ingenting å trakte etter. 
Jeg har så mye å være takknemlig for.

Pølsemakerfrue med logo på krus og skjorte.

God helg!

 

 

 

 

En salig blanding!

 

Denne bloggen blir som overskriften forteller «En salig blanding».

Påsken for i år er over.Helt greit tenker jeg.Har følt på den som litt tung og annerledes. Vi som alle andre har ikke kunnet samles p.g.a.coronarestreksjoner. Det har vært et gjennomgående møkkavær med iskald nordavind fra alle kanter. 
At nordavinden kom fra alle kanter var vel å overdrive litt.Det skal vel godt gjøres, men til tider føltes det slik. På nyhetene har vi blitt pepret med pandemi,salmonella,mulig buss-streik osv. Jeg har selv valgt å ta til meg alt dette negative. Burde absolutt prøvd å la være. 
 

Når det er sagt så har vi kost oss masse også og vi har egentlig lite og klage over. Det har blitt rikelig av god mat, påskemarsipan og annet digg.

En pose med peanøtter er noe vi begge to dessverre er gode på å stupe oppi.

Gjennom mitt 34 år lange ekteskap med pølsemakeren har jeg lagt merke til at han lar de hele peanøttene ligge igjen til slutt. Jeg har alltid trodd at de ble lagt igjen fordi han ikke var så glad i disse. Trodde han likte best de halve, det gjør nemlig jeg. Nå er hele peanøttmysteriet endelig oppklart. Jeg spurte ham rett og slett ut om det. Ba ham om å forklare seg, enda jeg var sikker på at jeg visste. Jeg gjorde jo ikke det, for svaret var at han gjemte de hele tilslutt fordi han likte de best. Han ville altså spare det beste til slutt.

Saken er altså oppklart så fra nå av skal vi hver lørdags ettermiddag sette oss ned og sortere peanøtter, slik at vi er klare til kvelden. Alle de hele til pølsemakeren og alle de halve til meg. Det blir helt perfekt.
Det er så viktig med kommunikasjon.Det viser seg gang på gang. Dette burde vi snakket om for lenge siden.

Kvikkstart suppe. Her er det fullstappet med sunne og næringsrike ingredienser.

Etter at kostholdet har vært fullstendig ute av kontroll en periode har vi nå prøvd å skjerpe oss. Blir det sunnere nå så vet ikke jeg.

Sveio kommune.

Den siste tiden har det vært et enormt engasjement omkring skolenedleggelse i kommunen. Dette har blitt et hett og betent tema og mange har ytret sterke meninger i sosiale medier. Jeg har holdt en lav profil,men registrert mye av det som har blitt skrevet. Hadde ikke tenkt å si noe som helst men nå kommer det: Det å kalle hverandre hjernedød og hønsehjerne er slett ikke greit.Det er å gå uhorvelig langt over streken.Jeg skal ikke mase mer om det. Bare husk det til en annen gang at slik gjør man bare ikke.

Høna JoSåFine.

Den forfengelige og pyntede sjefshøna JoSåFine er død. Hun lå med nebbet i været en dag jeg kom for å mate henne og vennene. Begravelsen har funnet sted. Sang ved graven:Tippe høne satt på gjerdet, tippehøne datt ned. Ingen dokter kunne hjelpe for tippe høne var død.

Takk for alt,JoSåFine.

En av mine kjære barnebarn og høna Fantacy.

Høna Fantasy har steget i gradene og er herved utnevnt til sjefshøne. Vi ønsker henne lykke til med oppgaven.

Nydelig kveld ved sjøen.

Til helgen meldes det om pent vær og høyere dagtemperatur. Nyt de gode dagene.

 

God helg!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bombesikker underbukse!

 

Tenk om det hadde vært sommer nå.All bekymring for korona var over. Vi kunne samles og nyte en midtsommer kveld. Hadde ikke det vært fint? Slik er det dessverre ikke. Vi må fortsatt forholde oss til restriksjoner. Noe jeg håper alle gjør, men det er fullt tillatt å håpe og drømme om bedre tider. Håper alle gjør det også.

I dag vil jeg fortelle om en St.Hans kveld fra den tiden vi kunne samles og ha det kjekt sammen.

Det var en fin kveld der venner og bekjente hadde samlet seg nede i strandkanten for å feire årets midtsommerkveld. Det var kjølig i luften,slik som det pleier å være her på Haugalandet. Min spreke og alltid like sprudlende venninne ville ta seg et bad og trosset både vind og lav sjøtemperatur. Kalenderen kunne bekrefte at det var sommer så da hoppet hun like godt uti. Menneskene som satt på land og hutret og frøs var umåtelig imponert av denne spreke dama.

Hun har som seg hør og bør alltid utstyret i orden,så etter dukkerten var det på med badekåpen, før turen gikk tilbake til bilen for å skifte til tørre og varme klær. Hennes trofaste og snille mann ble med henne for å holde håndkle. Litt anstendig må man være, så her skulle det skjules alt som ikke burde vises i offentlighet. Da den tørre trusen var behørig på plass og håndkleet falt,kom en av kveldens festdeltakere og bygdas «konge« gående forbi.

Bygdas «konge» rettet blikket mot den spreke damas ektemann, så kom følgende kommentar: «skal si den kjerringa di har ei bombesikker underbukse, ikke lett å komme til der». Da kom det kjapt fra hennes ektemann: «Det er ikke trusen det kommer ann på, det er personen som er inni som betyr noe».Mannen kom ikke med flere kommentarer etter det svaret, han luntet bare  videre med blikket rett fram for seg.
 

Min venninne bruker størrelse Xtra- Lekker og det er akkurat det hun er denne flotte,sprudlende,snille,spreke og alltid like smilende dama – hun er ekstra lekker, både inni og utenpå.

God helg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva kan bildene fortelle?

 

Pølsemakeren og pølsemakerfrue på flunkende ny ATV. 
 
Etter at jeg for flere år siden ble syk og min mann etterhvert ble pensjonist, bestemte vi oss for å ha et så godt liv som overhode mulig.

Det strømmer ikke inn med penger hver måned hos oss, men vi har alltid levd nøkternt,noe som gjør at vi innimellom kan kjøpe noe som vi virkelig har lyst på. Denne gang ble det en ATV. Ett riktig flott dollarglis, som min storesøster så fint sa det.

Livet kan se fint ut på bilder og innimellom er det veldig fint. Vi har som de fleste andre våre utfordringer undervegs. I disse dager har vi fått kjenne på koronastress etter at noen av våre nære og kjære ble berørt av dette skrekkelige viruset. 
Heldigvis går det godt med de fleste som blir rammet, men det sier seg selv at slikt skaper bekymring og stress.

I fare for å skape irritasjon hos noen men i håp om å glede veldig mange andre, legger jeg nå ut noen bilder som viser det gode så langt i påsken.

Denne dagen var det regn i lufta og mest behagelig å sitte inne. Et lite avbrekk med å steke pølser på bål var allikevel kjærkomment.

Når det er iskald nordavind ute er det deilig å kunne sitte inne, nyte utsikten eller kanskje se litt påskekrim på TV. I påsken er det tillatt å kose seg litt ekstra, rote litt i påske-egget, finne den beste biten og bare nyte.

Gleder meg til å tilbringe fine dager og kvelder på bryggen.

Jeg har langt fra sort belte i pynting og interiør,men har evnen til å nyte og kose meg med det jeg får til.
 

Dette vinduet er et smykke i seg selv.

 

Årets første krabbefiske.

Dagens fangst.Mye krabbe og fin ser den ut,men vi kan ikke skryte av mye mat i den.

Men det var rikelig til oss to og den var sabla god.

I hagen dukker det stadig opp nye vårtegn. Noe høna JoSåFine også setter pris på.

Når livet røyner på er det ikke alltid at jeg klarer og se det fine rundt meg,men jeg gir det alltid et forsøk.

Ha en fortsatt fin påske!